over mij

Mijn naam is Joop Begheyn. Geboren en getogen in Nijmegen maar nu wonend in een voormalige boerderij in Malden. Op wat eens de hooizolder was heb ik samen met mijn partner Rikie van Biesen een heel mooi en ruim atelier.

Al vanaf mijn studententijd maak ik regelmatig schilderijen, pastels en dergelijke. Ik volgde diverse cursussen en workshops bij de Vrije Academie, de Lindenberg, Buitenkunst en de laatste jaren vooral bij schilderschool TINT waar Noƫlle Koppers mij vakbekwaam weer verder hielp.

Schilders die mij aanspreken zijn bijvoorbeeld Franz Marc en andere Blaue Reiter-kunstenaars, Jan Sluyters, Hopper, Weissenbruch, Gauguin en Leo Gestel.

Inspiratie vind ik vooral in de natuur. Bijzondere uitsnedes en structuren kunnen een vervreemdend effect geven. Ook droombeelden vormen een onderdeel van mijn werk, en soms is het de lichtval die een belangrijke rol speelt.

Als uitgangspunt dient meestal een zelfgemaakte foto. Af en toe voeg ik er een vreemd element aan toe. Werken worden niet precies van te voren bedacht maar ontstaan tijdens het doen, vooral wat betreft kleur en licht.

Mijn werken worden wel surrealistisch, eigentijds en origineel genoemd.

De meeste zijn van ruim tot zeer ruim formaat met een breedte van 60cm tot 120cm.

Ik exposeerde solo bij de Kunstroute Arnhem, de Kunstroute Heumen en in Werkplaats de Wit in Nijmegen. In Nijmegen en Ubbergen heb ik meegedaan aan verschillende groepsexposities.